♥ follower

Selasa, 17 Ogos 2010

cerita sahur + berbuka

sedar tak sedar da 7 hari umat islam berpuase... masa semakin singkat, smlm hari isnin sekejap je da ari jumaat...

cerita sahur,
mmg tiap2 ari bersahur, wajib bangun, kalau tak mmg kene bebel la dgn en.suami...hahaha
dulu time bujang sahur minum air kosong je pastu tido balik, tp skrg sblm tido kene masak nasi dulu for sahur. lauk, sahur nanti baru panas kan.. air milo wajib ade ye..pas sahur terus solat subuh kalau tido balik alamat mmg telajak le solat, pas solat baru tido balik..hehe

cerita berbuka,
cerita berbuka la yg paling best nak cerita kan..dalam kepala skrg da mereka2 juadah yg nak beli nanti..beli ye korang tak masak pun..huhu
sepanjang 6 hari berbuka sekali pun tak penah masak... bagus kan?? isteri mithali nie..
bukan ape ktorg nie bukan la kaki mkn sgt pun, nafsu je lebih..kalau masak tu sure berlebih pastu buang je..ktorg pun bukan jenis bole makan makanan yg dipanaskan berkali2...selalunye pas masak makan kalau ade lebih mmg takde nafsu da nak makan makanan tu balik..huhu
so beli je la..beli lauk skit2, kuih skit2 da cukup..pssttt beli lauk utk sahur skli yer..hahaha
1st day puase rm20 habis beli makanan...pastu ktorg pikir2 balik tak bole jadi nie, nafsu mkn besar sgt, pastu bukan abis pun, last2 buang..so skrg ktorg mmg bajet rm10 je tuk beli pape pun..bagus kan..??? kadng2 terlebih jugak 2 3 ringgit... :)

solat tarawikh,
tak penah berkesempatan lagi nak pg...memula berkobar2 nak ikut en.suami pastu mata nie asyik nak pejam je kan... mayb mlm nie start kite bertarawikh ye..

so, selamat berpuase semua....




7 pengkritik hebat:

::ku BUKAN aku:: berkata...

wah....cemerlang bangun sahur pagi2...hehe..bgus2... :-) jgn makan sambil tido dah la ye...

Tanpa Nama berkata...

Selamat berpuasa emma.. dah bape bln ek?.. nanti dah ada baby lg x cukup tido.. huhu =p

~emma~ berkata...

faruq: da biase la faruq bgn sahur tp mkn smbil mata tertutp yer..hahah

tanpa nama: selamat berpuase nur..takde bulan pun lg la..takde rezki lagi..doakan cpt2 yer.. :)

Mayiskandar berkata...

akak pon x berkeemptan nak tarawaih...xde sape nak jg si kecik...

Elin berkata...

hehehe...kak emma, i pun dari 1st day smpi hr ke 5..beli sajork. Memang setiap kali beli rm20 ke atas...nak2 plak weekend lepas g Bazar salak tinggi...lagi la smpi dekat rm30 (beli lauk sahur sekali)..memang tak boleh blah betul. Tu yg amik pendekatan positif dgn memasak sikit2...w/pun bukan sebulan penuh..heheh...tp w/pun masak..wajib beli kuih jugak.. So, mari sama2 kurangkan pembaziran... :)

~emma~ berkata...

kak mai: kak mai takpe ade si kecik tu, sy nie si kecik pun takde lg, si M (malas) yg lebih ..addooii la

elin: tu la kan..nk kene masak gak nie..dulu sblm pose rajin pulak msak, nie time pose mood da berukar..tp p ke bazar semuanye bekenan, bile makan bukan sedap sgt pun..huhu

Nor FEM berkata...

hehe.. sowilah emma... salah faham lak... huhu.. xpe... aku dulu pun setahun gak kosong.. now.. dah ada 2 org.. bila pk blk.. ada hikmah disebaliknya.. nak bagi enjoy puas2 dulu .. :)