♥ follower

Jumaat, 8 April 2011

JOM KE KELAS MEMASAK...awesome

entry lame baru skrg nak update...
mood nak update blog cam suam2 kuku je skrg maklum le nak kene audit next week.. ha ambik ko gelabah le tu...
3mgu lepas sy and mak kesayangan join kelas memasak.. masak ape..??? kelas buat kek cokelat and kek walnut yg sangat sedap... so ktorg nie sanggup la p Kolej Komuniti kat Kuala Kangsar (KK) utk join kelas nie, pagi2 lagi da siap coz ambik masa 2 jam gak la dari teluk intan nak balik kampung KK tu.. begitu bekobar2 skli kan..???

join kelas just bayar rm25 yuran + bahan2.. mmg puas ati la coz pas siap peserta bole bwk balik kek2 yg dibuat tu...part nie la yg paling best skli...

jom kite tgk bhan2 utk buat choc cake..


tepung high and low protein digunakan.. selama nie ak penah tau pun tepung ade low and high protein.. main belasah je pakai tepung cap kunci..kiki


coklat bar untuk toping, gula and buttercup


whipping cream


sour cream


baking powder and bikarbonat, ubuh skit je kalau terlebih tau le nasib kek tu jd camne after bakar nanti...


jom start dgn mix buttercup and gula


tepung + serbuk koko diayak sekali 


setiap peserta 1 mesin mixer.. so u do it yourself... baru la rase cam tukang masak


chef azwa..haha mak i la..


nie la hasilnye kalau da telebih serbuk penaik td.. kek akan turun ke bawah...hahah ape la.. nie keje i la nie tesalah sukat...



tp yg paling best bile kek tak jd chef bg peluang buat lg sekali..
1 bancuh boleh dpt 2 bekas so 2 kek tak jd + 2 kek elok menjadi = 4 kek cokelat bwk balik rumah with choc moist toping .... heaven kan..hahah


bahan untuk kek ke-2 pulak
walnut cake.. kek nie dijain sangat la sedap coz pakai gula perang..mmg sedap la...


korang nmpak tak chef emma tu... yg pakai baju biru tu.. alaaa yg buat2 sibuk duk korek tepi2 mesin mixer tu...haha


ade gaye pro tak..???


nie adelah choc utk toping cokelat kek tu nanti... 


nie la rupe kek walnut tu... nmpk cam biase2 je kan..??? tp mmg sedap kalau di makan..
1 bancuh dapat 2 bekas jugak..


nie la kek cokelat yg buat lgi skli tu.. see bila kurangkan serbuk penaik kek jd cantik jer...
cantik2 jugak tp kek bole bawak balik...hahaha


tgk 4 kek cokelat untuk kami, yg sebelah kiri tu chef pro yg tolong buatkan.. yg ala2 comot tu chef emma le punye keje..tangan tak berape nak lembut lagi..haha

so hasil nye  kami da pandai buat kek cokelat skrg... 
kelur je kelas bekobar2 nak buat kat umah tp smpai sekarang en.hidhir kempunan nak makan kek cokelat..haha

nak kredit to Kolej Komuniti, len kali kalau ade peluang nak join lagi.. mmg puas hati coz dapat bawak balik 6 biji kek..hehe


5 pengkritik hebat:

Elin berkata...

kak emma, rajing nyer baking2 kek ni. Cayalah. Org tak penah lgsung wat cookies and kek..teringin nak buat, tp takut tak jadi, huhu. Kem salam mak cik yg comey.

.:. Maa .:. berkata...

dapnya.... buat la bwk opis ni ha emma, adoiii.... kang klu xbuat blajo2 jd lupa tau... he

encHIx laNDax berkata...

bosarnye cokelet!

p/s: aritu akak landa buat kek..sekali letak topping,terus merekah macam larva volcano..haha~ntah ngape tah~

missz feeqa berkata...

waahhhh..bestynyer....

Pupel Liyana berkata...

aduhhhhhhhhhhhh sedapnyeeeeeeeeeeeee