♥ follower

Selasa, 29 November 2011

Apam polkadot

testing..testing...
Akhirnye berjaya jugak buat apam polkadot nie...
tangguh tangguh nak buat.. 
Senang je sebenarnye tp malas je lebih...
banyak kali cari kat google resipi nak buat apam polkadot, print pun da byk kali tp tak buat buat...
and sekarang hasilnya...

taaaraaaa... santik tak...????

sebelum dikukus...


bancuhan yg di masukkan dalam paiping bag....

Resipi and cara-cara bole ikut nie:


3 biji telur dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar/ susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette**
1 sudu kecil esen vanilla
filling blueberry/ strawberry/ apa-apa ikut citarasa yang disukai
pewarna

**Nama panggilan lain bagi ovelette adalah quick 75. Ia berwarna oren atau kuning dan teksturnya seperti gel.Ovalette merupakan pengemulsi atau penstabil yang digunakan untuk membuat kek span dan dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek.
Cara-cara penyediaan apam polkadot
1. Masukkan telur dan gula ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.
2. Selepas tue, baru campur bahan2 lain(masukkan susu, tepung dan last sekali ovelette. Then, masukkan esen vanilla) dan mix lagi sehingga sebati.
3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan.
4. Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.
5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja).
6. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).
7. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.
8. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama 10-15minit atau sehingga masak.
so cubala... terima kasih...
* bwk opis arinie, dpt good respon dr kengkawan...kene buat byk2 kali pas nie supaya hasil lebih gebu and lebih sedap... ♥


5 pengkritik hebat:

.:. Maa .:. berkata...

nyum3.... sdp. xcukup ;) comel lak tu.... heeeeee

~emma~ berkata...

ehemm..ehemmm.. nanti kite buat lagi ekk..sure lagi gebu gebu gebas la...

·٠•●♥ NOR ♥●•٠· berkata...

cedapnyerr..... nak sgt try tp xde kesempatan... nanti nak belajar ngan emma la... hehe =)

~emma~ berkata...

bleh bleh..senang je nor nak buatnye...ikut je resipi sure jd tp yg remeh nye kene masukkan dlm paiping bag.. try ye nanti...

Mayiskandar berkata...

Comey n sedap emma...pas ni leh la akak tempah...nk filing coklat bleh...