♥ follower

Selasa, 23 Oktober 2012

Check up 29 minggu - HB rendah


Assalamualaikum..

Semalam 22 Oktober 2012 ade appointment check up + minum air gula dkt KK nilai...
fuuhh hazap betul la kalau disuruh minum air gula pepagi.. da la kene pose start kul 10 malam pastu subuh2 kul 4.30 pagi dari kampung gerak balik nilai... sampai nilai ngam-ngam kul 7.30 pagi and terus la ke KK nilai..

Dah siap ambik darah, minum air gula and urin test, naik la atas utk check up  perut pulak.. 
Nurse tgk result utk hb (hemoglobin) turun daripada 11.7 turun 10.5 kali nie.. isshhh apesal pulak nie, kalau tak maintain je tak pernah below 11. pastu nurse suggest suh berhenti makan obimin and start makan iberet Folic pulak. pastu ubat iron tablet tu makan pagi2 sebelum sarapan...  ok saya yang menurut perintah.. and yang paling best nurse suggest suh makan char kuey tiaw seminggu sekali sebab dalam char kuey tiaw complete ada kerang, tauge and kucai elok utk hb low nie katenye... hehe

Alhamdulillah semua berjalan lancar..
pergerakkan baby da start bleh kira hari ni start 9 pagi sampai 9 malam (12 jam).. tapi my little caliph nie memalam br gerak aktif, kalau siang2 gerak sikit2 je and kadang2 rase tak rase je.

Berat mak baby alhamdulillah kali nie bleh control, last month 57.5kg and smlm 59kg, takde la naik smpai 4kg cam bulan2 sebelum nie.. da kene ambik BP tetiap 2 hari skli... ishhhh leceh betul, kekadang smpai terlupa, tp bile check up kat KK Nilai bukan nurse tu tgk pun BP chart tu... 

next check up 5 November 2012 so da start check up 2 minggu skli and minggu ke 34 nanti baru la bleh jumpe docter.. susah betul kan nak jumpe docter kerajaan nie.. 
 



4 pengkritik hebat:

.:. Maa .:. berkata...

sabar emma. jgn merungut byk2 tau, sian baby... hehehehe. i sbnrnya kena pegi 5hb jgk... tp mintak dilewatkn sbb i kena lapor diri tmpt baru 5hb.... huhuhu.... bestla emma, mkn char kuew tiau je yea.... hihihi... ;)

Cik Cyida berkata...

waahhh, tk care ye awk :D

Aisyah Husaini berkata...

kak emma..kadang2 baby gerak siang tu tp disebabkan kite bz waktu siang tu sebab kite tak rasa sangat..kite rasa dia aktif pada waktu malam sebab masa tu kite dah relex dah balik keja sume tu yang kite rasa tau..emm camtula yang doktor ckap kat kite ms pregnant dulu sebab sm jg cam tak rasa je siang kan..tp memang susa jumpe dr. kerajaan : )

♥ dak pink berkata...

Tang kiraan tu, i dulu pun fail nak buat. ;p

Rujuk di sini: http://dakpink.blogspot.com/2011/04/kontraksi.html