♥ follower

Rabu, 17 Julai 2013

baby eshan harraz SEMBELIT...!!!! ohh kesian sangat....

Assalamualaikum.. Selamat berpuasa semua..

nie la entry pertama sempena bulan Ramadan 1434H.. Alhamdulillah puasa berjalan seperti biasa, cume nye sebelum nie puasa berdua je kannn so takde la nak terkejar-kejar sangat, nak pegi param pun jalan slow slow je, relex je.. sekarang bila dah bertiga nie takde maknenye nak bersenang lenang and berelex relex macam sebelum nie.. beli-beli ape yang patut zassss balik umah terus.. hehehe..

ok ok berbalik kepada tajuk di atas, semalam eshan kene sembelit.. sian sangat, nangis-nangis sambil teran-teran nak poo poo.. start hari jumaat eshan tak poo poo.. tengok tengok sabtu pun tak poo poo, ahad pun tak poo poo.. perasan jugak kadang-kadang eshan macam teran-teran nak poo poo siap kentut-kentut lagi, mummy pun ape lagi cepat-cepat check drypers tengok takde keluar pape pun..dua hari tu eshan relex je, masuk hari ketiga waktu bersahur tetibe je nangis.. nangis beria-ria siap keluar air mata, terjerit-jerit.. dah agak dah nie mesti susah nak poo poo.. check ponggong mmg ade poo poo seketul tapi tak boleh nak keluar.. teran-teran sambail jerit-jerit nangis.. sian sangat.. sob..sob.. mata ngantuk bila letak tak nak, so walid pun dukung sampai tertido.. mummy pun cepat2 google cara atasi sembelit..

Apa yang sy buat:

1. cycling kan kaki eshan (buat macam kayuh basikal tu) buat banyak-banyak kali sampai la eshan tertido, eshan tido pun mummy buat jugak.. katenye boleh membantu pengeluaran poo poo baby...

2. urut perut eshan.. terkentut-kentut eshan urut dengan minyak yu yi

3. letak minyak kelapa dara dekat keliling tempat poo poo.. letak banyak-banyak tekan-tekan kat area tu, alhamdulillah keluar la sikit siap berdarah-darah lagi... sian sangat...

dah buat semua-semua tu eshan nangis lagi, poo poo pun keluar sikit sangat tak padan dengan apa yang eshan makan sebelum ni..

so ape lagi zaasss bawak eshan pegi klinik, sampai klinik story dengan doc and doc bagi ubat ikut ponggong... doc kata lagi 5 minit sure baby akan poo poo dengan banyaknye... 
Alhamdulillah setengah jam pas tu eshan poo poo selambak, bau usah nak cakap la.. busuk gile mane taknye 3 hari simpan kan..hehe

Bila sy google rupa-rupanye 'PISANG PUNCA SEMBELIT'... memang sy bagi eshan makan pisang sebelum ni.. tapi day 1 and day 2 elok je eshan poo poo masuk je day 3 dah tak poo poo...
Confirm tak bagi pisang dah pas ni walau pun eshan suka sangat makan pisang siap tambah berkali-kali lagi...

Doc advice bagi puri betik untuk senang poo poo... tapi eshan tak suke pulak puri betik tu jenuh la duk pujuk-pujuk makan tapi eshan siap ketap bibir tak mo makan.. alahai la anak, dah la air masak pun tak minum, siap menyembur-nyembur lagi kalau bagi...

Start hari ni sy bekalkan puri apple je untuk eshan ke taska.. 

sian baby mummy, tido lepas balik dari klinik


mummy walid sayang eshan harraz ♥










4 pengkritik hebat:

.:. Maa .:. berkata...

siannya.... org xbg pun lg puri2 emma.... bg bubur nasi cuma tukar2 resepi je kasi lain2 sikit rasa.... aryan mkn byk, poopoo pn ok... moga eshan dh xsembelit lg... syg dia ♥

cplud miera berkata...

Ya Allah siannya eshan. akk, try puri kurma.
http://pludcorner.blogspot.com/2013/07/puri-kurma.html
afham setakat ni alhamdulillah suka. lagipon kurma banyak khasiat kan. sy campurkan dlm bubur,nestum or bg camtu jer. selalu bekalkan puri ni kt pengasuh utk stok seminggu. afham mmg xsuka pisang kak. semoga syg eshan xsembelit lg ye. :)

~emma~ berkata...

ma: tu la ma igt 7 bulan nti baru nak start bg makan bubur nasi.. Alhamdulillah skrg dah ok..

~emma~ berkata...

miera: Alhamdulillah eshan dah ok skrg.. k.emma dah try bg eshan puri kurma + apple smblm.. eshan suka sangat..hehe

Tq miera :-)