♥ follower

Rabu, 27 Oktober 2010

nak share sikit

soalan nie sy email dkt dr. suhaila sanip (sure geng USIM kenal) lepas kes aritu and kes ini...
ye la kite nie bukannye tau sgt psl nie kan... bl tnye dr. An-Nur die suh rest 3bulan, bile refer blog and nasihat kawan2 dorg kate tak payah tgu 3bulan...

saje sy nak share dgn korang semua info nie... sharing is caring kan...:)

soalan :

salam dr..emma nie..emma mn..??? emma boling laa... hehe
email nie dr. bleh reply bile2 free ekk..:)

nak tnye tentang masalah perempuan nie.. 25hb ogos sy disah kn pregnan 5minggu....
6hb september yg lepas sy bleeding pastu da check dr. mayb gugur.. coz bleeding keluar cam period tu berketul2...pastu dr. ambik darah & 9 sept. confem gugur..

pastu lagi 2 minggu dr tarikh 9 sept. dr. suh datang scan lagi sekali coz nak check samade kene buat d&c ke tak, alhamdulillah clear tak perlu d&c...

nak tnye dr. skit la...bile ek sy bole rancang utk pregnan balik..???

FYI, 29 sept.sy period balik pas keguguran... kene tgu 3bulan jugak ke??? (email nie dihantar pada 5 oktober, kirenye da dkt abis period)

ubat ape yg sesuai utk sy mkn ek dr.??? EPO boleh mkn tak..???

tu je nak tnye...musykil skit ade org kate kalau tak kene d&c tak yah tgu 3bulan nak rancang pregnan balik... conpius da nie...

TQ ek dr.. :)

jawapan:

Wsalam Emma

Minta maaf sangat...saya asyik lupa je nak balas email emma

Biasanya klu x D&C boleh je klu x nak tunggu 3 bulan untuk pregnan semula...

but kdg baik juga bagi body recover dulu sebab masa gugur tu darah keluar lebih byk banding dgn period

if emma nak mengandung, baik ambik asid folik dari sekarang, EPO tu biasanya utk regularkan period je

rest a lot and jaga kesihatan...senang sikit nak pregnan

good luck


6 pengkritik hebat:

Ratu Ma'ajun berkata...

akak dulu sebelum Isyia pernah gugur gak masa tu kandungan akak dlm 3 week. Memang dr. suruh rest,tp akak on je selepas 1 bulan period. Alhamdulillah dapat Isyia. Tapi akak mmg betul2 pantang masa gugur tu, cam pantang lepas bsalin lah. Boleh rasanya kalu kita tak ada masalah ngan kesihatan.

ann @ hatiberbunga berkata...

betul la kata dr.suhaila tu..
bukan masalah apa pun nk suh jarak tu, ma.. just nk kasi chan kt badan utk recover n pastikan betul2 sihat kembali..

cam saya pun dulu, wpun xde kes gugur.. tp anak 1st saya czer. so, doc suh jarak 3 tahun. tp bila anak baru 1thn, saya ter preggy semula. akibatnya, HB saya sepanjang preggy yg 2nd tu, manjang je atas border. doc ckp maybe sbb badan x sempat nk recover betul2 kuantiti darah yg hilang masa bersalin 1st dulu. tp alhamdulillah, anak 2nd saya selamat jua dilahirkan & sihat..

so, saya rasa bukan mslh TAK BOLEH. just nk bagi masa utk badan sendiri utk sihat betul2 sblm bersedia ut berkongsi dengan baby..

nway, good luck to you.
do not give up, k!

eiela berkata...

jaga kesihatan ok..biar badan betul-betul sihat baru janin melekat kuat pada rahim kita.

~emma~ berkata...

kak min: sy nie tak pantang pape pun aritu..maklum la time raya..semua sy bedal.. hopefuly takde pape la kan..

~emma~ berkata...

pn.ann: tu la mmg kene rest kan.. sy pun tak ON lg nie..biar la dulu..nanti takut lekat lagi tp tak kuat pulak janin tu lekat.. rest dulu dlm 2bulan..

thanks ye pn. ann bg info..

~emma~ berkata...

eiela: tq eiela..insyaallah..doakan yg terbaik untuk sy..