♥ follower

Sabtu, 28 Januari 2012

JOM MASAK: bubur jagung bersama nangka


Assalamulaikum semua...
Petang-petang nie best jugak kalau pekena bubur jagung campur dgn nangka kan..
bahan-bahan pun senang je nak cari coz sekarang musim nangka kot..tepi2 jalan pun ade jual..
jagung..??? pakai jagung tin je..tp bukan yg jenis jagung krim tu tau...

jom tgk bahan-bahan..


 1. Jagung - kalau dapat jagung yg real lagi sedap, kalau takde pakai dalam tin pun ok jugak..


2. nangka


buang biji and hiris nangka - jgn nipis sangat yer..


3. santan


4. gula

k


cara memasak:

Panaskan air dalam periuk, masukkan gula (ikut citarasa sendiri) kalau nak manis masuk la banyak skit...
lepas gula larut masukkan jagung, kalau pakai jagung dalam tin jangan masuk air jagung tu sekali, tos dulu and basuh..


bile dah mendidih, masukkan santan, dan secubit garam untuk rasa yg lebih lemak....


bila santan dah mendidih baru masukkan nangka, jangan masuk nangka terlalu awal nanti lembut sangat tak sedap...

kalau suka bole masukkan sagu.. 


da siap 
sedia untuk dimakan panas-panas...yummieee..

* kalau bubur terlalu cair boleh masukkan bancuhan tepung jagung or tepung gandum sedikit...


0 pengkritik hebat: